la belle fleur kuurne

Bezoek onze nieuwe online shop

labellefleurgifts

Klik hier

La Belle Fleur Gifts.be

Bloemstukken La Belle FleurBoeketten La Belle FleurBloemenhuis La Belle Fleur - RouwwerkContact La Belle Fleur
doopkaarshuwelijkskaarsenoliekaarsenBallonnenPampertaartOnline Bestellen La Belle Fleur
Home La Belle Fleur

Op zoek naar een uniek geschenk in Kuurne, dan ben je bij La Belle Fleur aan het juiste adres!
Onze nieuwe webshop staat online www.labellefleurgifts.be

snijbloemen langer vers houden

onderhoud geraniums

Phaleaenopsis

Dendrobium

Vanda

 
SNIJBLOEMEN

Langer genieten van je snijbloemen?
enkele interessante tips :

Van zodra je thuiskomt met je verse snijbloemen vul je een schone vaas met lauw water. Lauw water wordt immers sneller opgenomen door de bloemstengels.
Los er al roerend een zakje bloembemesting aan toe.

Verwijder hierbij de bladeren van het gedeelte van de stengels dat onder water komt te staan. Ook beschadigde bladeren en overtollige zijscheuten mag je verwijderen. Boven de waterlijn mogen de bladeren blijven zitten.
Snijd de bloemstengels schuin af volgens een hoek van 45°. Het volstaat meestal om de laatste 1 à 2 centimeter weg te snijden. Bij een uitgedroogde of houtige steell mag je de laatste 5 à 10 centimeter wegsnijden. Dit lukt het best met een scherp mes of een snoeischaar. Op die manier vergroot je het oppervlak en nemen de bloemen gemakkelijker water op.
Plaats de snijbloemen niet te dicht bij elkaar om te voorkomen dat ze gaan schimmelen.
Kies de juiste vaas
De ene vaas is de andere niet. Ideaal is een glazen exemplaar. Plastic vazen zijn een optie, hoewel ze doorgaans minder stabiel zijn. Keramiek vazen zijn heel decoratief maar hebben het nadeel dat ze niet transparant zijn. Bij glas zie je duidelijk hoe hoog het water staat en hoe vuil het is. Ook het schoonmaken gaat makkelijker. Metalen vazen zijn minder geschikt voor snijbloemen; deze materialen hebben immers een hoge zuurtegraad wat schadelijk kan zijn voor de bloemen.

De juiste plek voor je bloemen
Eens je een mooi boeket gemaakt hebt, is het tijd om het op de juiste plek neer te zetten.

Plaats je boeket niet in rechtstreeks zonlicht. Daarin krijgen ze het al snel te heet.
Ook toestellen die warmte produceren zoals microgolfovens, koelkasten of TV-toestellen vermijd je best in de omgeving van snijbloemen.
Blijf uit de buurt van de airconditioning of tocht, want deze koelen je bloemen af.
Snijbloemen waarderen plekjes met een constante kamertemperatuur.
Let op met rijp fruit dat ethyleen uitstoot; dit gas zorgt ervoor dat bloemen veel sneller uitgebloeid zijn.
Let ook op met rook; ze verkorten eveneens de levensduur van bloemen.
Zorg ervoor dat de luchtvochtigheid niet te hoog is, de bloemen vertonen dan vaak schimmels in de vorm van stippen op de bloembladeren..

Snijbloemen verzorgen
Om je bloemen in opperbeste conditie te houden vragen ze elke dag of toch zeker om de paar dagen een beetje aandacht. Eigenlijk hebben snijbloemen elke dag vers water nodig, wat betekent dat je het hele proces opnieuw moet herhalen. Vuil water bevat immers veel bacteriën en daar kunnen bloemen niet tegen. Haal je boeket uit de vaas en houd het bij elkaar met een elastiekje. Giet het oude water uit de vaas en reinig ze even. Vul de vaas opnieuw met lauw water en wat bemesting. Snijd nog een extra centimeter van de bloemstengels af, maak het elastiekje los en plaats de snijbloemen terug in de vaas.

GERANIUMS

Bloemenhuis La Belle Fleur - geraniums

Geraniums zijn planten die zowel buiten als binnen kunnen groeien en bloeien. Deze planten genieten graag van zonnestralen, maar kunnen ook overleven als de temperatuur lichtjes rond het vriespunt hangt. We geven je alvast enkele tips om je geraniums mooi en in leven te houden.

Binnen of buiten?
Als het warm is, houden geraniums ervan om een beetje in de schaduw en niet in volle zon te staan. In koudere klimaten daarentegen staan ze liever recht in de zon om te kunnen groeien. Als je verschillende planten hebt, zal je merken dat hun kleuren intenser worden in doffer licht.

Aangezien het nogal "tere" planten zijn, is het best ze pas in de late lente buiten te planten. Een geranium kan wel lichte vorst verdragen als hij aangepast is, maar hij is niet opgewassen tegen lage vriestemperaturen. Wil je een geranium enkel binnenshuis houden? Dat kan door ze eenvoudigweg voor een raam te plaatsen waarop de zon veel schijnt.

Overwinteren
Op het einde van de zomer of zelfs in het begin van de herfst, kan je best je geranium naar binnen halen, zodat hij kan overwinteren. Voor je dat doet, snoei je best ongeveer een derde van zijn totale omvang. Wanneer de lente aanbreekt, kan je hem terug buiten planten.

Onderhoud
Aarde die het water snel absorbeert en voldoende lucht zijn van belang voor een geranium. Je geeft hem best pas water als de grond droog aanvoelt. Wanneer je dat doet, let er dan op dat hij niet in het water zwemt. Verwijder regelmatig dode bloemknoppen en rotte bladeren. Op die manier krijgen nieuwe bloemknoppen namelijk de kans om te groeien.

Tijdens zijn actieve bloeiperiode, van de lente tot halfweg de zomer, bemest je de geranium best iedere 2 tot 4 weken. Dit kan perfect met Pokon vloeibare geraniummestof(bij ons verkrijgbaar). Deze uitgebalanceerde voeding verrijkt met spoorelementen zorgt voor een uitbundige bloei.Maar wees voorzichtig met meststoffen en volg nauwgezet de instructies van de voedingkalender op de fles.
Bloemenhuis La Belle Fleur - Pokon geraniumvoeding
fles van 500ml
SLECHTS € 3,75

In vorm
Sommige geraniums worden heel groot en krijgen enorm veel bladeren, waardoor ze gaan hangen. Net daardoor zal hun mooie vorm verdwijnen. Je kan eventueel stokken in de aarde steken en de geranium er voorzichtig aan vasthechten, zodat hij de gewenste vorm krijgt. Hierdoor zal hij langs de stokken naar boven groeien en niet meer gaan hangen.

VERZORGING VAN DE PHALAENOPSIS

WINTER
De meeste orchideeën hebben een groeiseizoen gevolgd door een rusttijd die enkele weken tot maanden duurt. In hun oorspronkelijke habitat valt die rusttijd samen met de droge tijd. Bij ons wordt die droogte vervangen door de winter: de orchidee stopt met groeien tot de dagen in het voorjaar weer langer worden. Houd orchideeën die in rust zijn, droog. Geef af en toe wat water als de pseudo-bulben verschrompelen. Pseudo-bulben zijn bovengrondse schijnknollen waarin sommige orchideeën voedsel en vocht opslaan.

De populaire phalaenopsis heeft geen rustperiode, maar kent wel een vertraagde groei in de winter. Deze plant moet éénmaal per week water krijgen en nu en dan een lichte bemesting.
bloemenhuis la belle fleur - orchidee

Houd tijdens de winter de nachttemperatuur in de gaten. Warm te telen orchideeën zoals de phalaenopsis vragen eigenlijk een nachttemperatuur van minstens 18°C. Ook overdag vereisen orchideeën een minimumtemperatuur van 20°C. Een koude, vochtige omgeving bevordert immers schimmelvorming. Tocht is eveneens uit den boze.

Geef orchideeën zo veel mogelijk licht, maar houd ze uit de buurt van de verwarming die oververhitting en uitdroging veroorzaakt.

LENTE
Orchideeën die de hele winter in rust zijn geweest, beginnen in de lente opnieuw te groeien. Veel orchideeën bloeien ook in deze periode. Ondersteun daarom zware en vaak dunne bloeistengels met een stokje.

Geef nu regelmatig een- of tweemaal per week water en voeg er bij elke derde gietbeurt een lichte bemesting aan toe.

Verhoog daarnaast de luchtvochtigheid door de bladeren van de orchideeën geregeld te besproeien.

Verpot de orchidee bij het begin van de nieuwe groei of na de bloei, als de pot vol wortels zit of de potgrond vergaan is.

In dit seizoen kan de temperatuur overdag aardig toenemen.
Scherm orchideeën af die op de vensterbank in de zon staan.

Vanaf 15 mei mag je de meeste orchideeën, met uitzondering van de phalaenopsis, buiten plaatsen in de schaduw. Het verschil in dag- en nachttemperatuur zal de bloei stimuleren. De wind zal een toevallige regenbui snel doen vergeten. Probeer wel een minimale nachttemperatuur van 15°C te garanderen, anders haal je de planten beter binnen.

ZOMER
Houd de temperatuur in de gaten zodat de orchideeën overdag niet te warm staan. Temperaturen boven 30°C kunnen de groei afremmen of zelfs stoppen. Scherm de orchideeën indien nodig nog wat extra af. Profiteer van de ochtend- en avondzon en vermijd de middagzon. Ook nu kan je de planten buiten in de schaduw plaatsen.

Geef een à tweemaal per week water en verhoog de bemesting tot eens per twee gietbeurten.

Zorg voor een goede luchtvochtigheid rond de planten en besproei de bladeren ’s morgens en eventueel zelfs ’s middags.

Verwijder oude bloeistengels wanneer de bloemen zijn uitgebloeid. Uitgebloeide stengels van de phalaenopsis mag je snoeien tot op het derde oog boven het blad.

HERFST
De orchideeën moeten nu van al het mogelijke licht kunnen profiteren. De zon neemt immers sterk af in kracht. Verwijder daarom eventuele schermen.

Haal orchideeën die buiten stonden, in september of oktober naar binnen, afhankelijk van de temperatuur.

Geef langzaamaan minder water en laat de plant uitdrogen tussen twee gietbeurten.

Verpot ten slotte jonge zaailingen of orchideeën die een grotere pot nodig hebben.

Tips voor het water geven

Gebruik regenwater of gedemineraliseerd water op kamertemperatuur.
Gebruik een gieter met een lange tuit om beschadigingen te voorkomen.
Giet het water niet in het hart van de plant, maar op het grondmengsel.
Geef de orchidee ’s morgens water zodat het vocht de tijd heeft om op te drogen.
Maak de grond goed nat. Plaats de plant op een rooster en geef genoeg water om de pot te laten overstromen. Wacht tot het water door de gaten van de pot weggelopen is en doe nogmaals hetzelfde.

Tips voor het verpotten Orchideeën

Verpot orchideeën om de twee jaar, bij voorkeur tijdens het voorjaar, als de nieuwe scheuten enkele centimeters groot zijn.
Gebruik plastic potten of terracotta potten met gaten. Bij hoge temperaturen houden deze laatste de wortels koeler, maar het grondmengsel droogt wel sneller uit omdat ze poreus zijn. Voor een phalaenopsis gebruik je best een transparante pot, anders maakt de plant te veel luchtwortels aan en verliest ze het contact met de potgrond en dus voedingsstoffen.
Houd de pot zo klein mogelijk. Orchideeën die in de lengte groeien, zoals de phaleanopsis, kunnen in dezelfde pot geplaatst worden. Orchideeën die in de breedte groeien, hebben een pot nodig die 5 cm groter is.
Gebruik drainagemateriaal: leg stukjes piepschuim op de bodem van de pot.
Snijd alle dode, zwarte wortels weg, verwijder het oude mengsel en vervang het door verse potgrond die geschikt is voor orchideeën.
Oude pseudo-bulben moeten tegen de potwand rusten. Een phalaenopsis plaats je in het midden van de pot.
Verwijder overtollige bladerloze of dode pseudo-bulben.
Geef pas na enkele dagen water zodat beschadigde wortels de tijd krijgen om gedeeltelijk te genezen.
Houd er rekening mee dat de orchideeën na het verpotten wat kunnen verschrompelen of blad laten vallen.
Er zijn duizenden soorten orchideeën, elk met een ander habitat en dus ook een aangepaste verzorging. Deze richtlijnen zijn algemene aanwijzingen, die gelden voor typische vensterbankorchideeën zoals een phalaenopsis of cambria. Informeer je bij aankoop van specialere orchideeën zoals phragmipediums en miltonia's over de eisen die het soort stelt.

VERZORGING VAN DE DENDROBIUM

La Belle Fleur - dendrobium
De Dendrobium Nobile komt van oorsprong uit de bergstreken van Midden Azië, de Himalaya, India en Thailand. De nieuwste kruisingen komen uit Japan. De hoofdkleuren zijn geel, wit, lila en roze. De Dendrobium Nobile's worden onder licentie geteeld. Een Dendrobium Nobile herken je aan de bloemvorming langs de gehele stam van boven naar beneden.In iedere bladoksel kan zich een trosje bloemen ontwikkelen. Door het kruisen en selecteren komen er steeds meer kortere en compacte planten met meer bloemen per stam en een langere houdbaarheid. De plant kan veel licht verdragen maar geen direct zonlicht. De bloeitijd is van Januari tot Mei. De hoogte van de planten is 35- 65 cm.

Verzorging dendrobium
Allereerst moeten we opmerken dat Dendrobium nobile een (zoals velen) epifytische orchidee is en dus een zeer goede drainage nodig heeft. Het beste is dan ook om voor Dendrobium nobile een niet te grove (in verband met de redelijk dunne wortels) orchideepotgrond te gebruiken. Ompotten is alleen nodig wanneer de plant echt niet meer in de pot past of als de potgrond begint te verteren. Dendrobium nobile begint zijn cyclus in het voorjaar, wanneer er aan de basis van de pseudobulben kleine scheutjes beginnen te groeien. Vanaf dat moment is het noodzakelijk de plant aan het groeien te houden en daarvoor zijn een goede luchtvochtigheid, een regelmatige watergift, warmte, meststoffen en veel licht essentieel. Sproei de plant dus regelmatig, geef de plant in de zomer ongeveer twee keer per week water, zet de plant op een lichte en warme plaats en mest om de twee weken.

De plant kan in de zomer zelfs buiten, op een tegen directe zon beschutte plaats, gehouden worden. Voorkom te allen tijde stilstaand water in de pot en tocht. Tegen het einde van de zomer zal het einde van de groei zich aankondigen door de vorming van een top-blad, dat qua afmetingen beduidend kleiner is vergeleken met de andere bladeren. Het verschijnen van dit blad betekend dat de pseudobulben rijp beginnen te worden en er kan minder water worden gegeven (doorgaans is dat rond de maand september). Op dit moment zullen de pseudobulben er dik en sappig uitzien en kan de plant aan haar rustperiode (die noodzakelijk is om knopvorming te stimuleren) beginnen.

Zet de plant weg op een lichte plaats waar het in de winter rond de 5 tot 10°C is. Geef de plant in deze periode (ook als de pseudobulben in beginnen te teren) geen water. Pas wanneer de knoppen rond januari duidelijk zichtbaar worden (tegenover iedere bladaanhechting) mag de plant weer warmer gezet worden en kan er weer water worden gegeven. Tijdens de bloeiperiode heeft de plant regelmatig water nodig, maar wanneer de plant is uitgebloeid dient er een korte rustperiode van ongeveer drie weken te worden aangehouden, waarin de plant minder water krijgt. Tijdens deze rustperiode wordt de plant weer in de gelegenheid gesteld om te werken aan de ontwikkeling van nieuwe scheuten en is de cyclus rond.

 

VERZORGING VAN DE VANDA

La Belle Fleur - Vanda

Verzorging

Temperatuur

Vanda’s doen het erg goed bij normale kamertemperatuur. De beste dagtemperatuur is tussen 18-25°C (65-77°F), maar ze kunnen temperaturen tot 35°C (95°F) verdragen. ’s Nachts zou de temperatuur tot niet lager dan 12°C (54°F) moeten dalen. Bij een juiste temperatuur en veel zon zal de plant het hele jaar actief groeien.

Licht

Om te bloeien heeft een Vanda het juiste licht nodig. Ze houden van veel licht, maar kunnen geen direct zonlicht, gedurende een lange periode, verdragen. Van teveel licht zullen de bladeren van de plant vaal, lichtgroen kleuren en kunnen er brandvlekjes op de bladeren ontstaan. Ook kunnen de bladeren verschrompelen. Te weinig licht zal ervoor zorgen dat de bladeren donkergroen kleuren. De plant zal dan niet meer bloeien.
Wanneer de Vanda bloem opent heeft deze een vale kleur. Het geven van extra veel licht aan de plant, zal zorgen voor mooie heldere bloemkleur. Na 10 dagen zijn de bloemen tot hun volle grootte gegroeid.

Water geven

De eenvoudigste manier om een Vanda water te geven, is om de plant in een vaas te plaatsen. Vul de vaas twee maal per week met water gedurende zonnige, warme perioden en één maal per week gedurende bewolkte, koele perioden.
Bij het vullen van de vaas met water, zullen er luchtbelletjes uit de wortels van de plant ontsnappen. Dit komt doordat de wortels als een spons, het water opzuigen. Na ongeveer 30 minuten verschijnen er geen luchtbelletjes meer en zijn de wortels verzadigd. Daarna het resterende water uit de vaas verwijderen. De plant heeft nu, voor de eerstvolgende dagen, voldoende water opgeslagen in de wortels.

Bemesting

Gebruik een gewone uitgebalanceerde meststof voor de Vanda (20-20-20). Deze is verkrijgbaar bij uw bloemist of tuincentrum. Voeg de mest éénmaal per maand aan het water toe. De volledige dosis tijdens zonnig weer en een halve dosis tijdens bewolkt weer.

Terug

 

 

 

 

uitbaatster Fanny Bruneel
copyright © 2012-2013 La Belle Fleur - all rights reserved

la belle fleur facebook